Indul az utazási szezon (vagy talán már el is kezdődött?) - aki utazik, az ma már fényképez is. Van aki csak telefonnal, van aki kis kompakt géppel, és van aki hatalmas táskányi felszerelést hordoz magával. Az utazás dokumentálása azonban nem feltétlenül a felszerelés milyenségének függvénye - természetesen komolyabb géppel, profi objektívvel szebb fotók készülhetnek, ugyanakkor lehet igényes és jó minőségű fényképeket készíteni egyszerű géppel is.
Az alábbi ötleteket azoknak az utazóknak szánom, akik nyaralásukat szeretnék élvezhetően és igényesen dokumentálni.

 

1. Készülj fel!
Elméletben és gyakorlatban is. Nézegess képeket az úti célról, a leghíresebb látnivalókról - keress szokatlanabb beállításokat, nézd meg mások mit tartottak fontosnak, honnan lehet jó képeket készíteni. Készítsd elő a gépedet: töltsd fel az akkumulátort, takarítsd le a memóriakártyát. Legyen mivel és mire fényképezni. Tisztítsd meg az objektíveket - nincs annál bosszantóbb, mint több száz képen át nézegetni ugyanazt a koszfoltot a bal felső sarokban. Ismerd meg a fényképeződ képességeit: tudd, hogy mire képes, mennyire lehet az automata beállításokban bízni. Ha új gépet veszel, a nyaralás, utazás előtt legyen időd alaposan kiismerni a képességeit, hogy "élesben" már rutin legyen a kezelése.

2. Legyen kéznél a fényképező!
Lehet bármilyen profi a géped, ha a táskában tartod, akkor sok képről lemaradsz. Legyen a fényképező mindig könnyen előkapható, hogy minden fontos pillanatot meg tudj örökíteni. Nem kell feltétlenül manuális beállításokkal szöszölni - használd a témaautomatikákat bátran!

3. Élesség
A legtöbb amatőr fotó buta hibája, hogy az élesség nem a lényegen, a központi témán van. A fényképezők sokféleképpen mérhetik az élességet: több pontból, egy pontból, középpontosan - lehet kézzel állítani, lehet automatikus. Figyelj arra, hogy a legfontosabb elem legyen a legélesebb a képen - tapasztald ki, hogy milyen beállításoknál hogyan történik az élességállítás.

4. Horizont
Ügyelj arra, hogy a horizont mindig legyen egyenes! (Vagy dolgozz rajta utólag...). Ha az ég unalmas, egyszínű, ne töltse ki a kép nagyobb részét, elég lesz a felső harmad is. Ha az előtér tűnik unalmasnak, azt próbáld minimalizálni - vagy tedd izgalmassá alacsonyabb szögből fotózva (hasalj le!).

 
Tavak fotózásánál is fontos az egyenes horizont (Bled, Szlovénia)
 

5. Harmadolj!
A fotósok unalomig ismerik a harmadolás szabályát - oszd a képet gondolatban mindkét irányban harmadokra, és a fő témát helyezd valamelyik harmadolópontba (vagy két harmadoló metszésébe...). Ettől izgalmasabb, mozgalmasabb lesz a kép.

6. Komponálj!
Kattintáskor talán nem is tűnik fel, de utólag, különösen papírképen lesz zavaró egy eldobott szemét, egy (emberfejből előtűnő) villanyoszlop, egy hatalmas teli szemeteskuka. Próbáld meg ezeket elkerülni, úgy beállítani a képet, hogy ezeket a zavaró, felesleges, oda nem illő dolgokat elhagyod. A téma lehetőleg töltse ki a képet, ne legyen benne más - de ne is lógjon ki belőle, férjen bele minden, ami fontos.

7. Fény-árnyék
Figyelj arra, hogy honnan jön a fény, a téma (akár ember, akár épület) ne legyen árnyékban. Ne kerüljön a képre a saját árnyékod sem - ha szükséges, akkor guggolj le a fényképhez! Épületeket jól lehet direkt napsütésnél fotózni (a fény a fotós háta mögül jön), pöpec kék eget tehetsz így a képre, ha embert fényképezel, akkor az oldal vagy szórt fény szerencsésebb (ha a modellt nappal szembe állítod, hunyorogni fog, ha mögüle jön a fény, árnyékos lesz). Ha az illető sapkát, vagy kalapot visel, akkor az árnyékot vethet az arcára - próbálkozz ilyenkor a vaku használatával (vagy vetesd le a fejfedőt...). Bármily meglepő, de kicsit felhős időben, szórt fényben gyakran szebb épületfotókat lehet készíteni, mint a déli verőfényben. Reggeli, délutáni, lapos, aranysárga napfény ideális a tájképekhez, de érdemes városban is egészen korán kelni: nem csak a szép fények miatt, hanem mert ilyenkor még nem lepik el a turisták a látványosságokat!

 
Reggeli fények, sehol egy turista (Baden, Ausztria)
 

7. Éjszakai fotózás
A kivilágított épületek fotózásához mindenképpen állványra lesz szükséged. Figyelj arra, hogy a gép súlyához, méretéhez megfelelő állványt válassz, lehetőleg olyat, amit cipelni is hajlandó vagy (naplemente-napfelkelte fényképezéséhez is jól használható). Ne várj a legsötétebb éjszakára - a naplemente utáni időszak, az ún. "kék óra" a legjobb az ilyen jellegű turistafotók elkészítéséhez!

 

 
Ehhez a képhez állvány kellett (Vértesszőlős, temetői kápolna)

 

8. Klisé vagy nem klisé?
A híres épületek híres képei valóban elkoptatott, unalomig ismert beállítások. De azért olyan híresek, mert jók! Fotózd le Te is a megszokottat, majd keress más nézőpontot, szöget és készíts valami szokatlant is. Sokan szemmagasságból fotóznak - próbáld meg lentebbről, vagy éppen ellenkezőleg fentebbről elkészíteni a képet. Néha ennyi is elég a különleges fotóhoz. Nagy turistalátványosságoknál gyakran látjuk, amint minden turista egy helyen áll, és egy irányba fényképez - szakadj el a tömegtől, fotózz máshonnan, más irányba nézve. Légy bátor - a digitális fényképezéssel nem kockáztatsz semmit. 

9. Részletek
Az épületek apró részletei, egy tábla, egy felirat a helyi zöldségesnél, egy virágcserép az étterem előtt: megannyi apró részlet, mely mégis sokat elmond az ország kultúrájáról. Kerüld ki a megszokott turistaútvonalakat, sétálj a mellékutcákban, a helyi piacon - sok izgalmas, lencsevégre kínálkozó apróságot fogsz felfedezni. Fényképezz feliratokat - ez különösen akkor lesz látványos, ha az országban nem latin betűkkel írnak! Örökíts meg ismétlődő mintákat, épületelemeket.


Prágai templomkapu szokatlan szemszögből
 

10. Ember a képen
Kissé unalmas a "Z család a templom előtt" típusú kép -szerintem. Készíts mozgalmasabb családi képeket - fotózd le a gyerekeket fagyievés közben, vagy a helyi specialitás megkóstolásakor. Ha mindenképpen valamelyik látnivaló előtt akarod megörökíteni a családot, akkor legyen a csoportkép egy kicsit formabontó - ültesd le háttal őket, nézzenek vissza a válluk felett, álljanak fel valamire, üljenek a szobrok ölébe; légy kreatív!  

+1: Tarts be minden illemszabályt!
Ismeretlen emberek fotózásakor kérj engedélyt, ha érdekli őket, utólag mutasd meg a képet. Ahol tilos fotózni, ott ne fényképezz, gyakran a műemlékek védelme miatt van erre szükség. Van ahol külön fotójegyre van szükség a fényképezéshez, ezt se mulaszd el megváltani. Állatkertben, vadasparkban ne zavard az állatokat a kelleténél jobban, és mindig tartsd be a szükséges óvintézkedéseket, a szükséges távolságot. Ha a vadonban vagy, és vezetőd van, kövesd az utasításait!

+2: Mentsd el a képeket!
Lehetőleg minél gyakrabban - írasd ki CD-re, másold fel a laptopra. Legyen belőle két példány, ha a memóriakártya tönkremenne, vagy elveszne, a képek akkor is megmaradjanak!

Jó utat, jó fényképezést!