Ebben a posztban 7 tippet szeretnék megosztani veletek, melyekkel különleges és egyedi portréfotót készíthettek. A hagyományos, megszokott fényképezési módoktól eltérő ötletek következnek. Készítsünk izgalmas, szokatlan portékat, rúgjuk fel, vagy legalábbis kezeljük rugalmasan a fotózás eddig ismert szabályait! 

1. Változtass a perspektíván
A legtöbb portréfotó az alany szemmagasságában tartott fényképezőgéppel készül. Ez logikus és jó megoldás, mégis érdemes valami mással is próbálkozni - a fotózás szögének jelentős megváltoztatásával egyedibb képek készíthetőek.  


(Fotó: striatic)

Állj fel magasra és fotózz lefelé, vagy guggolj/hasalj le és felfelé nézve készítsd a képet – mindkét esetben a szokványostól eltérő, különleges képek készülhetnek.

 
(Fotó: TeeRish)

2. Játssz a tekintettel
Néha nem is tartjuk fontosnak, hogy modellünk merre néz – pedig az elkészült képet ez a tényező is jelentősen befolyásolja. A legtöbb portréfotón a modell kicsit lefelé, éppen az objektívbe néz bele. Így érhető el, hogy a képre ránéző és a képről kinéző személy tekintete találkozzék. Vannak azonban más megoldások is, érdemes próbálkozni! 


A, Képből kinéző modell – a fotózott személy ilyenkor valami olyasmit figyel, ami az elkészült képen nem lesz látható. A hatás: a fotón megjelenik egy őszinte, elkapott pillanat, a képet nézők pedig érdeklődve és kíváncsian fogják szemlélni azt. Elgondolkodnak: vajon mit néz a modell? Ez a hatás fokozható, ha a fotón valamilyen érzelem is látható (pl: min nevet? Vagy mi lepte meg ennyire?). Ennél a megoldásnál érdemes arra figyelni, hogy a hatás ne vonja el a figyelmet a képen szereplőkről – azaz ne legyen a kép széle nézettebb, mint a lényeg, vagyis maga a modell.

 
(Fotó: monicutza80)


B, Képen belül maradó tekintet – ilyenkor az elkészült fotón szerepel az is, amit (vagy akit) modellünk néz. Egy gyermek a labdáját, anya újszülött babáját, éhes férfi egy nagy tál tésztát - és még sorolhatnám. Ha a képen az is látható, amit a modell néz, akkor már két érdekes dolgot sikerült lencsevégre kapni. A két téma közötti kapcsolat pedig segít, hogy a képnek története is legyen. 

 
(Fotó: paulbence)

3. Törd meg a kompozíció hagyományait
A fotózásnak, képalkotásnak számtalan kompozíciós szabálya van – ezek megszegése az egyik kedvenc szórakozásom... Azért is jó ismerni ezeket, hogy ha szükséges alkalmazhasd, meg azért is, hogy ne alkalmazd egyiket sem. Utóbbi esetben születnek a legizgalmasabb képek. 
Az egyik ilyen szabály a harmadolás – helyezd a modellt pont középre, és erős, meghatározó képet kapsz. Vagy told ki a szélre – érdekes megoldással érdekes fényképet készíthetsz.


(Fotóó: reportergimmiâ„¢)

Egy másik, gyakran emlegetett szabály, hogy a portréfotón mindig legyen elég hely – a modell tudjon „hova” nézni. Ez általában jól működik, de hát a szabályok azért vannak, hogy legyen aki megszegi azokat!


(Fotó: Bukutgirl)

4. Fények
A portréfotózás másik, sok izgalmat rejtő lehetősége a fények alkalmazásában rejlik. A világítási megoldások terén igen sok lehetőség rejlik. 

Az oldalról jövő fény különleges hangulatot varázsol, az ellenfényben fotózott, sziluettes képeken sok minden rejtve marad, de a végeredmény csodás lesz.


(Fotó: Bukutgirl)

A legbámulatosabb képeket egyedi technikákkal, mint pl a hosszú záridős szinkronvaku használatával készítheted el.

 
(Fotó: diskomethod


5. Szokatlan körülmények
Egy fotós kollégámat felkérte egy cégvezető, hogy készítsen róla néhány, az üzleti életben később jól használható képet. A fotózásra a cégvezető otthonában került sor. Elkészültek a szokott beállítások, közeli portré, mellkép, teljes alakos kép, íróasztalnál ülve, stb. Jó képek lettek, de semmi több – semmi különleges vagy egyedi. 
A megbízó és a fotós is egyetértett, hogy bár számtalan jól használható képük van, szeretnének valami szokatlanabbat is. A fotós azt javasolta modelljének, hogy ugorjon egyet. A komoly cégvezető először meghökkent, majd rövid gondolkodás után, öltönyben, nekiállt ugrálni. 
A képek fantasztikusak, meglepőek és igen mókásak lettek. A fotózás végén a modell egyenesen az úszómedencéjébe ugrott bele!
Lehet, hogy kicsit idiótán hangzik a történet, de a képek bekerültek egy újságba. Éppen a különleges megoldás győzte meg az újság szerkesztőit, hogy ezeket akarják megjelentetni.

 
(Fotó: TeeRish)

6. Fotózz lesből
A beállított képek néha olyan ... „beállítottak”. Az emberek egy része nem tud igazán jól kinézni, amikor „beállítják” – ilyenkor a lesből fényképezés a jó megoldás. Fotózz embereket munka közben, családjukkal vagy kedvenc tevékenységüket végezve. Ilyenkor kevesebbé feszültek, a fotók  természetesebbek, érdekesebbek lesznek. Erre a célra akár teleobjektívet is használhatsz, így nagyobb távolságból, szinte észrevétlenül készíthetsz képeket – akár egy igazi paparazzi. Tapasztalataim szerint ez a módszer különösen gyerekfotózáskor működik jól. 


(Fotó: phitar)

7. Használj kelléket
Használj a fotózáshoz kellékeket, dekorációt – így a fotókra egy újabb figyelemfelkeltő dolog kerül. A módszer kockázata, hogy a kiegészítő elvonja a figyelmet a kép fő témájától- ugyanakkor a képnek igazi története lesz, az egész fotó megváltozik, a modellnek újabb arca válik megismerhetővé.

 
(Fotó: Mrs Maze)

Remélem tetszettek a fenti ötletek, és tudjátok használni! A témát hamarosan folytatom, újabb 7 tipp következik - addig is jó próbálkozást!