Korábbi bejegyzésemben hét ötletet adtam a megszokottól eltérő, szokatlan portréfotók elkészítéséhez - most újabb hét tipp következik, melyek segíthetnek Nektek izgalmas képet készíteni. 

1. Koncentrálj egy testrészre – készíts makrofotót!
Válassz nagy gyújtótávolságú lencsét és fotózz távolról – vagy épp ellenkezőleg, kerülj közel modelledhez, és fotózd le egyetlen testrészét csak. Az emberek kezét, szemét, száját vagy lábát fotózva alaposan megdolgoztatod a képet nézők fantáziáját. Ami lemarad a képről gyakran többet mond, mint ami rajta van. 


(Fotó:Bukutgirl)

2. Ne legyen minden látható
A fenti módszer egy másik variációja az, amikor a képen szereplő arcnak, alaknak jelentős részét eltakarod, csupán kevés látható. A takarást megoldhatod ruhával, valamilyen tárggyal, a modell kezeivel – vagy akár egyszerűen lehagyhatsz dolgokat a képről. A kép megértéséhez így szükség lesz majd a befogadó fantáziájára, ugyanakkor a figyelem mindig a jól látható pontok felé irányul.

 
(Fotó: BigBlonde)


3. Sorozatfelvétel
Fotózz folyamatosan, vagy állítsd be gépedet folyamat exponálásra – készíts egy tucat képet egyszerre!
Így nem csak egyetlen statikus fotó, hanem egy teljes, dinamikus sorozat jön létre – ilyen módon jól lehet érzékeltetni a mozgást.
Ez a módszer különösen akkor hasznos, ha gyerekeket, vagy más gyorsan mozgó, helyét és helyzetét gyakran változtató alanyt fotózol.

 
(Fotó: diyosa)


4. Keretezés
Nem külső, hanem belső keretről lesz szó – azaz a kép egyik elemét keretnek használva kiemeljük, hangsúlyozzuk a másikat. Ezzel a technikával a figyelmet arra a részre irányíthatjuk, ahova szeretnénk.


(Fotó: darkmatter )

Hogy pontosan mire is gondolok? Helyezd modelledet ablakmélyedésbe, ajtókeretbe, kérd meg, hogy nézzen át egy résen, vagy tegye az arca köré a kezeit. Nem is sorolom tovább – nézzetek még képeket ebben a posztban is!


5. Nagylátószögű objektív
Nagylátószögű objektívet általában ritkán használunk portrékhoz, de érdemes kipróbálni. Izgalmas, torzított képek készülnek így; de vigyázat! Barátnőd nem fog örülni egy ilyen képnek - hacsak nincs nagyon humoros kedvében. A kép szélére komponált testrészek, arcelemek torzulnak, nagyobbodnak meg ilyenkor. Akkor is hasznos ez a módszer, ha a modell különleges környezetben helyezkedik el – nagyobb hangsúlyt helyezhetsz az előtérre, vagy valamely szép dekorációs elemre.

 
(Fotó: paulbence)

6. Játssz a háttérrel
Egy portréfotón természetesen az ember a legfontosabb – a háttér azért lényeges, mert változtatásával a kép hangulatát tudod jelentősen befolyásolni.
Van hogy a legegyszerűbb háttér a legjobb, míg máskor egy különleges, színes háttér tudja legjobban kiemelni a fotózott személy tulajdonságait. Próbálkozz többféle megoldással, szerezz tapasztalatokat ezen a téren is!

 
(Fotó: akbar1947 ) 


(Fotó:paulbence )

7. Forgasd a fényképeződet!
A fotósok zöme csak egyféleképpen tudja tartani a gépét – van aki többnyire állóképet készít, és van aki inkább fekvőt. 

Az állóképet másképp „portré” beállításnak is hívják – de ezért még nem kell minden portréfotót állóképnek komponálni. Változtasd a gép állását, és az elkészített fotók is változatosabbak lesznek. 

 
(Fotó: bikeracer )

Folytatás következik - a harmadik részben újabb hat portréfotós tippet osztok meg veletek!