Korábban már olvashattatok portréfotós-tippeket, kétszer 7, azaz összesen 14 ötletet mutattam be (1. rész és 2. rész). A sorozat utolsó része következik - újabb 6 módszer a legjobb fotók elkészítéséhez! 

1. Döntsd a fényképeződet!

Az előző rész végén vízszintes és függőleges fényképezőgépekről beszéltünk – de nem csak ez a két megoldás létezik! Fontos, hogy álló vagy fekvő képnél egyenesen tartsd a gépet, de lehet szándékosan ferdén fotózni. Döntsd meg a gépet, legyen a modelled a képen ferde, átlóba helyezett - mókás képeket készíthetsz ilyen módon. A ferde kép jókedvet, mozgalmasságot sugall. Arra figyelj, hogy erőteljesen döntsd meg a gépet, különben úgy tűnhet, mintha a ferdeség csak véletlen hiba lenne!

 
(Fotó: puja

2. Készíts életlen képeket!

A fotósoknak minden képzésen alaposan a a szájukba rágják, hogy a kép, legfőképpen annak fő témája, legyen éles. Ez alapvető célként lebeg a szemünk előtt – mégis, ha az életlenséget tudatosan alkalmazod, akkor érzelmes, hangulatos és érdekes képeket lehet készíteni.
Az életlen képek készítésére két fő stratégiát tudok javasolni:

A, Legyen egyetlen pont, elem éles a képen, és a többi rész pedig maradjon teljesen homályos. Használj nagy rekeszt, mely kis mélységélességet eredményez, majd fókuszálj a modell előtt vagy mögött valamire.

 
(Fotó: Jeff Kubina)

B. Legyen az egész kép életlen. Ehhez szintén nagy rekeszre lesz szükséged, majd manuális élességállítással fókuszálj valamire, ami jóval a modelled előtt helyezkedik el. 

 
(Fotó: peskymac)

Rejtélyes és álomszerű képek születnek így.

3. Legyen mozgás a képen!

A portrék általában merev, statikus képek – megpróbálhatnánk mozgalmasabbá tenni őket! Én a következő módszereket szoktam alkalmazni:
(Fotó: Michael Sarver)

- a modell mozog;
- a modell egyhelyben van, de körülötte mozog valami;
- fényképeződ mozog (vagy az objektíved, készíts „zoom hatású” képeket).

 
(Fotó: philippe leroyer )

A fenti három módszer lényege, hogy a záridő elég hosszú legyen a mozgás rögzítéséhez. A másik megoldás, hogy a mozgó modellet rövid záridővel fotózod, így mintegy megfagyasztod a mozdulatot.

4. Arckifejezések

Sok portréfotót az arckifejezés egyedisége tesz izgalmassá. Kérd meg a modelledet, hogy próbálkozzon érzelmeket, gondolatokat kifejezni fotózás közben. 
(Fotó: carf)

Játssz szélsőséges hangulatokkal, és ne feledkezz meg a komor és komoly arckifejezésekről sem!

 
(Fotó: Stuck in Customs)

5. Töltsd ki a képet

Ha azt szeretnéd, hogy a  modell arca biztosan magára vonja a képet nézők figyelmét, akkor töltsd ki a képet az arccal. Nem kell minden képen ezt a módszert követni – de ha a fotón csak egy arc van, akkor tényleg nem lehet máshova nézni...

 
(Fotó: kkelly2007 )

6. Keress érdekes modellt

Egy ismerősöm rendszeresen járja a várost és lencsevégre kapható érdekes arcok után kutat. Ha megtetszik neki valaki, közelebb megy, és engedélyt kér a fotózásra. Ha beleegyeznek, gyorsan a megfelelő háttér elé állítja az újdonsült modellt, és elkattint néhány képet. Az eredmény: talán nála láttam a legizgalmasabb, legváltozatosabb portégyűjteményt – mindenféle színű és korú emberről van fotója. 

 
(Fotó: mushi_king )

Legtöbben a közeli ismerőseinket, családtagjainkat fotózzuk – talán érdekes lenne egyszer valaki mással is próbálkozni?