Szeretnél eladni valamit a Vaterán? Kell egy jó kép róla? Legyen azért kicsit jobb, mint másoké? 
Tudod, hogy a legtöbb cég komoly pénzeket költ a termékeit bemutató képekre, katalógusfotókra? Persze nekik van miből költeni – kis cégek, magánszemélyek ezt nem tehetik meg, így nekik marad a saját készítésű kép.
Az alábbiakban nekik szeretnék segíteni - néhány ötlet a tárgyfotózáshoz:

 Tisztítsd meg a tárgyat
Nincs rosszabb annál, mikor egy poros, ujjlenyomatos kristályvázát akar valaki eladni. Fotózás előtt tisztítsd meg a tárgyat alaposan!

 


(Fotó: klsmith77)

 

A helyszín
Rendezd be a helyszínt, ahol fotózni fogsz. Ne legyenek a háttérben zavaró tárgyak, melyek elvonják a figyelmet a lényegtől.
Egyszerű trükk: feszíts ki egy lepedőt vagy bármilyen textilt a háttérben, ez tökéletesen egyszerű hátteret biztosít majd a fényképezéshez.


Háttér
Figyelj a színekre. Ha a fotózandó tárgy fekete, ne használj sötét hátteret. Ha fehér, akkor tedd el a fehér lepedőt. A tárgy emelkedjen ki a háttérből. Kerti bútort, kinti játékokat, járműveket bátran fotózz a kertben. 

 


(Fotó: Billal Shah )Világítás
Figyelj a megfelelő világításra. Soha ne használd a gép beépített vakuját! (Legborzasztóbb eredményt az olcsó kompakt gépek vakujával lehet elérni.....).
A vaku villanása zavaró csillanásokat okoz, lapossá teszi a képet – a vaku alkalmazása a legbiztosabb jele a kezdő fotósnak. Fogj néhány lámpát, és teremts megfelelő körülményeket, világítsd körbe a fényképezendő tárgyat. A fény ne szemből, inkább oldalról érkezzen, és próbáld meg minél jobban szórni a fényt (pl helyezz a lámpára vékony szövésű, áttetsző anyagot).
Ha a lámpáid nem szórják eléggé a fényt, irányítsd őket a mennyezet felé, az segíthet a problémán. Próbálkozz több és kevesebb fénnyel is, amíg el nem éred a kívánt eredményt.


Készíts néhány próbaképet, mielőtt élesben fotózol. Ahogy mindent elhelyeztél és beállítottál, fotózd le a tárgyat több szögből is – gondold át, hogy ha Te lennél a vevő, akkor mit szeretnél látni.

Remélem ezek az egyszerű és könnyen követhető tanácsok segítettek a tárgyfotózás kezdeti lépéseiben.