Nézz körül a könyvesboltok szakácskönyvei között, és azt tapasztalod, hogy az ínycsiklandó receptek mellett sok-sok tökéletes (és igen csábító) ételfotó van. A vakító fehér tányérokon színes zöldséghalmok, hófehér rizs és ízlésesen odapöttyintett mártás díszeleg, tökéletesen megterített asztalok vonzzák a szemet – ismerős? Sokszor a fotó „veteti meg” a könyvet, a receptek szinte másodlagosak. Érdekel az ételfotózás? Hogyan is készülnek ezek a képek, mi a tökéletes ételfotó titka? (Fotó: Lara Ferroni)

 

 

 

 

1. Világítás
Bánj úgy az étellel, mint bármely más témával – világítsd be tökéletesen. A nem megfelelő világítás az egyik leggyakoribb hiba, amivel találkozni lehet. Legjobb hely a fotózásra az ablak környéke, itt ugyanis rengeteg a természetes fény. Ha kevés lenne, akkor kicsit támogasd meg a mennyezetre irányított vakuval, ez segíthet a zavaró árnyékok kiküszöbölésében. A napfénynél készült képek sokkal természetesebbek!


2. Kellékek
Ne csak az ételre, hanem a kiegészítőkre, a „tálalásra” is figyelj. A tálak, tányérok és az asztal milyensége is fontos. Nem szükséges egy teljes asztalt felteríteni, de egy-két kiegészítő (villa, pohár, szalvéta, virág) jól jöhet dekorációként. Ezeket  a másodlagos, kiegészítő elemeket helyezd az előtérbe vagy a háttérbe. 


3. Légy gyors
Sajnos az ételek nem bírják sokáig - ha étvágygerjesztő képeket szeretnél, akkor készülj fel előre, és a kész ételt minél hamarabb fotózd le. Lehetőleg még azelőtt, hogy elolvadna, összeesne, megbarnulna vagy megfonnyadna. Gondold át mi mindenre lesz szükséged és készíts elő mindent! Teríts meg, rendezd el az asztalt, a beállítást. Csinálj próbaképet egy üres tányérral, így a fényképezőt is be tudod állítani. Amikor az étel kész, már nem lesz más dolgod, mint kicserélni az üres tányért a telire, és kattintani.

 


(Fotó: chotda)

 

4. Legyen stílusod
Az étel minősége legalább annyira fontos, mint a fotózásé. Figyelj a kompozícióra és az összhangra (színek, formák). Vezesd a szemet a téma felé (vonalak, harmadolás stb.). Nézegess igényes szakácskönyveket, és lesd el a profik titkait.


 5. Egy kis smink...
Egy apró tipp: dörzsölj némi növényi olajat az ételre, így csillogóbb lesz a képen.


6. Lentről fotózz
Kezdő ételfotósok gyakori hibája, hogy felülnézetből készítik a képeiket. Időnként működhet ez is, de általában hatásosabb eredményt érhetsz el, ha a tányér magasságából, vagy egészen kicsit feljebbről fotózol.


7. Makrófotó
Ha az étel részleteit akarod kiemelni, akkor jó módszer lehet a makrófotózás – koncentrálj egy-egy apró részre!


8. Gőz
A fotókon látható gőzölgő étel ínycsiklandóbb – azt gondoljuk, ez éppen most lett készen. Ezt a hatást trükk nélkül nehéz elérni. Léteznek étel-stylistok, akiknek számtalan módszerük van erre, például vízbe mártott, mikrózott vattapamacsokat helyeznek a tányér rmögé. Ezek azok a technikák, melyet inkább a profik alkalmaznak – de érdekesség, és jó tudni róla.
(Fotó: Hypnotic Aubergine )