Mindegy, hogy méregdrága tükörreflexes géppel, vagy a mobiltelefonoddal fotózol - a portréfotózás bizonyos trükkjei ugyanúgy működnek. Néhány jó ötlet, kis gyakorlás és Te lehetsz a környék legjobb portréfotósa. Íme néhány egyszerű, de hatásos tipp portréfotóid javításához! (Fotó balra: Irina Oreshina )


Menj közelebb: Gyakori hiba, hogy a fotós nem megy elég közel, vagy nem zoomol rá eléggé a modell arcára. Különösen fontos ez, ha csak az arcot fotózod – minél kevesebb a képen a háttér, annál kevesebb dolog vonja el a figyelmet az arcról. Hasonló az elv csoportok fotózásánál is: állítsd az embereket több sorba, hogy minél tömörebben álljanak és így közelről tudj fényképezni.


Kompozíció: A kép közepén egy fej – akárcsak egy unalmas igazolványkép, nemde? Komponáld az arcot inkább a kép kétharmadába, vagy valamelyik szélhez közel. Legyen a pozíció is érdekes, nem kell feltétlenül egyenesen a kamerába meredni!


Mélységélesség: Ha fényképeződön van mód rá, állíts be alacsony f-számot, így a mélységélesség kicsi, a modell arca éles, a háttér pedig szépen elmosott lesz. Ezáltal a háttér elemei kevésbé lesznek zavaróak, nem vonja el a figyelmet lényegről, a portréról!

Ne pózoltass: A profi modellek profin pózolnak – mindenki más mereven és ügyetlenül. Vidd a fotózandó személyt a természetbe, és próbálj laza, kötetlen hangulatot teremteni, hogy természetes képek készüljenek.

Pózoltass: Ha feltétlenül muszáj, akkor próbálj ki néhány profi trükköt. Csak akkor forduljon a modell a fényképező felé, amikor valóban fényképezel. Hajoljon előre, és egyenesedjen fel - ekkor kattinthatsz. Nevettesd meg, ez is jól működik. Soha ne állítsd a modellt teljesen szembe a géppel – az ilyen szembefotók ritkán sikerülnek jól.

 


(Fotó: Lysander Jugo )

 

Figyelj a fényekre: A ragyogó napsütés mély árnyékokat csinál az arcokra, a modellek gyakran hunyorognak az erős fényben. Keress árnyékos, félárnyékos helyet, vagy deríts vakuval, ha módod van rá. Zárt térben is óvakodj az erős fényforrásoktól, keress olyan helyet ahol szórtabb a világítás, vagy alkalmazz vakus derítést itt is. 

Olvasd el a használati utasítást: A digitális fényképezés annyira könnyűnek tűnik, hogy a legtöbb ember csak átfutja a gép kézikönyvét. A legtöbb gép sokkal több beállítási lehetőséggel bír, mint amennyit tulajdonosa használ – a porté- vagy csoportkép-témaautomatika általában remekül működik. Ismerd meg a géped lehetőségeit, így biztosan jól tudod majd használni.

Fotózz sokat: A digitális technika előnye, hogy minden következmény nélkül lehet próbálkozni. Ne elégedj meg néhány képpel, készíts minél többet! Kint is, bent is, különböző szögekből, más-más világításnál, sokféle kompozícióval és beállítással. 

 


(Fotó: Lilia Tkachenko )

 

Utómunka: Manapság már a legegyszerűbb képmanipuláló szoftverek is sokat tudnak. Egy fakó, kontraszt nélküli képből könnyen lehet izgalmas, szép képet készíteni. Az interneten számtalan leírást is találhatsz a programok használatához – dolgozz a képekkel a fotózás után is.

Ezek nem bonyolult dolgok, próbáld meg követni a tanácsokat! Tapasztalni fogod, hogy sokkal jobb képek készíthetőek így. A legfontosabb azonban, hogy sokat gyakorolj. Legyen nálad a géped, és fotózz – így fejlődhetsz a legtöbbet.