Akár amatőr, akár profi fotós vagy, biztosan előfordult már, hogy hivatalos célra, vagy csak baráti körben portréfotót készítettél. Nem meglepő módon, a jó portréfotónak is két titka van: a technika és a kompozíció. A jó technika jelenti a jó expozíciót, a megfelelő világítást, a kompozíció pedig a modelled testtartását, beállítást. Ebben a cikkben férfiportrékhoz adok néhány kompozíciós tippet – azaz: hogyan álljon a férfi a fényképen?

 


(Kép: stock.xchng/videoimage)

 

Természetesen számtalan tökéletes kompozíciós beállítás létezik. Lehet állni, ülni, oldalt feküdni, hanyatt vagy hason heverni stb. Az első és legfontosabb, hogy találd meg azt, amelyik a modelled személyiségéhez illik. A fényképezett személy kora, alakja, mérete sokmindent meghatároz. Egy magas, túlsúlyos embert pl soha ne fényképezz alulról, egy idős nagymama ne illegesse magát úgy, mint egy érettségiző kamaszlány. 
A férfiak szeretik, ha a fotón visszaköszön a férfiasság, az erő, bátorság, vagy akár a társadalmi rangjuk. Fiatal férfiak esetében bátran mutathatsz sokat a testükből, izmaikból. Van aki szeret elegánsan felöltözni, hogy a hivatását, pozícióját hangsúlyozza, mások a természetes, vad környezetet kedvelik, hogy saját természetességüket és vadságukat kiemeljék.

  1. Fontos: a jó portré célja elsősorban az arc megmutatása, ezért kerülendő minden olyan póz és kellék, ami ezt akadályozza. Mellképek, arcképek esetében ez különösen igaz. Ha a képre más meztelen testrész kerül (pl egy férfi felsőteste), akkor az elvonja a figyelmet az arcról. (Kép balra: stock.xchng/rhyme)   

2. Férfiaknak jól áll a négyszögletes kompozíció: szemben a kamerával, kis terpeszben. Ez hangsúlyozza a széles vállakat és a mellkast.    

3. Állítsd be modelled úgy, hogy súlyát egyenletesen oszlassa el a két lábán.    

4. A karok és kezek esetében szerencsés, ha hüvelykujját a zsebébe teszi, vagy ha karba fonja a kezét, és a hüvelykujját elrejti a karja alá. Másik megoldás, ha a kezét a farzsebébe dugja, a hüvelykujjakat kihagyva. A lógó karok, vagy az öv alatt összeérő kézfejek látványa féfiportrén nem mutat jól.    

5. A fejet az alacsonyabb váll felé érdemes dönteni – a magasabb váll irányába döntve nőies lesz a póz!

6. Kicsit „ejtse le” az állát a modelled – egészen picit lefelé döntse a fejét!    

7. Pillantása kövesse az orr vonalát!   

8. Figyelj a szemöldökre! Ha jellegzetes a színük, formájuk, vastagságuk, akkor ne leplezd semmivel. Karaktert ad a fotónak!    

9. Ha modelled ül vagy áll, akkor legyen egyenes a dereka és háta!    

 


(kép: stock.xchng/rubenshito)

 

10. Soha ne viseljen modelled teljesen új öltönyt! Formális képekhez válasszon olyan darabot, melyet már hord egy ideje, és így kissé idomult az alakjához.