A szép napsütés jó barátja a fotósnak. Tiszta ég, ragyogó napsugarak – kiváló körülmények akár tájképet, épületet vagy embert szeretnénk fotózni. Dél körül azonban, amikor a nap a legmagasabban jár és a hőség is elviselhetetlen, megváltoznak, egyszerre túl keménnyé vállnak a fények. A hűsítő árnyék megszűnik, ugyanakkor mintha mindenre, amit le akarunk fotózni árnyék vetülne. Ha ilyenkor is fényképezni akarsz, akkor más technikákat, trükköket kell alkalmaznod, mint a többi napszakban. (Fotó balra: Yan G) 

 

A legfontosabb, hogy gondoskodj a saját és a kamerád védelméről – az erős napsütés mindkettőtökben kárt tehet. Magadnak válassz jó minőségű, magas faktorszámú naptejet, a fényképezőt pedig óvd rövid záridővel vagy kisebb rekesszel.


A fotózáshoz, bármily meglepő szükséged lehet a vakura: deríts szemből, ez csökkenteni fogja az árnyékokat,bevilágítja a sötét foltokat. Különösen a déli órákban fogod hasznát venni ennek. Ezt alkalmazd, ha kalapot viselő embert fotózol! Nem is kell feltétlenül külső vakut használnod, megfelelően beállítva a gép beépített vakuja is alkalmas lehet a feladatra!

Ha a természetben fényképezel, délben próbálj meg árnyékba állni – Téged is megvéd az izzasztó sugaraktól, és ilyen módon szép tájképeket, vadfotókat készíthetsz!

 

Vigyél magaddal napernyőt vagy esernyőt – legjobb, ha fehéret választasz. Nem csak megvéd az erős napsütéstől, hanem szórja a fényt, így egyenletesebb, lágyabb megvilágítást érhetsz el vele. Ha egyedül vagy, erősítsd vastag ragasztószalaggal a fényképezőállványra, a gép fölé.

 

 

 


(Fotó: Paul Nolasco) 

 

Tartsd észben, hogy szemed és a fényképező érzékelője nem ugyanúgy reagál az erős fényre, így a látott és a megörökített kép nem lesz teljesen egyforma. Tanuld meg és gyakorold a módszereket, így délben, verőfényben is készíthetsz fantasztikus képeket.

 


(Fotó: Yi Seon So)