Nyaralunk és fotózunk: csináljuk könnyedén, de tökéletesen. Örökítsük meg a legszebb helyeket, a legemlékezetesebb pillanatokat. Egyszerű, ámde annál fontosabb ötletek és tanácsok következnek!

 

  1. Váratlan csodák

Vidd magaddal a fényképeződet mindenhova – ne csak az előre eltervezett, jelentős eseményekre, hanem a kis sétákra is! Bármikor és bárhol lehet egy megörökíteni való pillanat: egy csodás naplemente, egy szivárvány, a fagylalttól maszatos gyermekarc, vagy az utcazenére táncra perdülő szerelmed.

Gyakran a legegyszerűbb dolgok válnak a legemlékezetesebbé – ne szalaszd ezeket a soha vissza nem térő eseményeket!

 

  2. Óvd a fényképeződet!

A nyár és annak hangulata mindenkit könnyeddé, felelőtlenné tesz – nincs ez másképp a fotósokkal sem. A télen vízhatlan, kipárnázott táskában őrzött, minden alkalommal gondosan letisztított gépek most ragacsos cukrászdaasztalokon ülnek, úszómedence mellett, tűző napon hevernek, vagy éppen a tengerparti a homokban fekszenek – még az a legjobb, ha koktélozó tulajdonosuk legalább a nyakába akasztja. A fényképezőgépekre a legnagyobb veszély a nyár!

Bevallom: valaha én is utaztam egy szál bikiniben és kendőben: utóbbi volt a szoknyám, a strandlepedőm és a fotóstáskám is. Soha többé nem teszek ilyet – amit szeretsz, arra vigyázz! Nincs ez másképp a fotósfelszereléseddel sem.

Néhány javaslat:

Vegyél egy kisebb fotóstáskát, amibe a legfontosabb felszerelés belefér, és ezt vidd a nyaralásra. Így helyet is spórolsz, mégis véded a gépedet.
Soha ne érje víz a fényképezőt.
- A strandon, tengerparton óvd a homoktól a felszerelést! A homok csúnyán összekarcolja a lencséket, ami később élességállítási problémákat okozhat.
- Utazol, nem költözöl: ne vidd el magaddal a teljes felszerelést. Válaszd ki a legfontosabbakat, a leggyakrabban használtakat! Legyen akkora a felszerelés, amivel még kényelmesen tudsz mozogni. Az objektívek válogatásakor gondold át, hogy hova mész, milyen témát fogsz fotózni, és persze azt is, hogy mi a célod később a képekkel. Pakolj ésszerűen!


 3. Apróságok, de fontosak: memóriakártya és akkumulátorok. Utazás közben, különösen külföldön nem egyszerű új memóriakártyát, elemet vagy akkumulátort venni, ezért mindig csomagold el a sajátodat. Ne várj, amíg a fényképező jelzi, hogy lemerült a gép: töltsd fel rendszeresen, különben előfordulhat, hogy sok jó képről lemaradsz.

 4. Érdemes több, vagy nagyobb memóriakártyát vinni az útra, mint amit itthon használsz. Így biztosan lefotózhatsz mindent, anélkül, hogy a tárhelyért kellene aggódnod. Ha van veled laptop, akkor a képeket oda is feltöltheted, így még több helyed marad.

 

   5. Fotózz, fotózz, és megint csak fotózz

A digitális technika egyik nagy haszna, hogy szinte korlátlan mennyiségű képet készíthetsz. Csak azt fogod sajnálni, ha valamit nem fényképezel le! Ha fotós szempontból is készültél az útra, akkor ne habozz: kattints bátran!

  6. Csíííz nélkül

Amikor embereket fotózol, egy dologra soha ne kérdd őket – ez pedig a jól ismert csííííz-mosoly, vagy bármi hasonló. Nincs semmi baj a fényképezőbe néző emberekkel, de a kényszer-vigyort inkább hagyjuk – íme néhány haladóbb szemléletű ötlet:

- Kérdezz tőlük valamit, és rögtön rád néznek, ha vicceset kérdezel, még mosolyogni is fognak.
- Adj nekik valami feladatot, és fotózd le őket „munka” közben.
- Ha több embert fényképezel, kérdezz valami olyat, hogy egymásra, vagy valami közeli érdekes tárgyra nézzenek. Hidd el, ezek sokkal jobb képek lesznek!

 

  7. Oszd meg

Mindenkinek van fényképezője, és igen, mindenki másmilyen képeket készít – mutasd meg a sajátodat másoknak. Küldd körbe, posztold ki a Facebookon vagy töltsd fel online albumodba!

Jó nyarat, jó fotózást – és ne feledd a naptejet sem!