Számtalan csodás lehetőség és rengeteg kihívás: így foglalnám össze a pókháló-fotózás lényeget. A természet csodája, mely egyszerre törékeny és rendkívül erős. Pazar szerkezete, rugalmassága és szépsége vonzza a fotósokat. Ha Te is szeretnél pókhálót fényképezni, akkor íme 11, átolvasásra érdemes ötlet:

Fotózz szélcsendben
Mivel a pókhálók igen könnyűek, így a legkisebb szellő is megmozgatja őket. Ez szinte lehetetlenné teszi a fotózást: homályos, életlen képek készülnek, a szél gyakran megtöri a tökéletes formát. A nap leginkább szélcsendes időszaka a reggel – és ilyenkor készülnek a legszebb, harmatcseppes fotók is. (Fotó balra: josef.stuefer) 

Legyél természetbarát
Ahol pókháló van, ott pók is van: tartsd tiszteletben az élőlényt, ne rombold le a művét.

Sötét háttér
Minden fotónál fontos a háttér – hozzáad a kép értékéhez, vagy - rosszul megválasztva - elvesz tőle. Pókhálófotózásnál különösen fontos a gondos választás: legyen a háttered egyszínű, lehetőleg sötét. Így a pókháló szinte kiemelkedik környezetéből és a kép lényegi elemévé válik!

Kis mélységélesség
Hogy minél jobban kiemelkedjen a háló a háttérből, használj nagy rekeszt (kis f-szám), így csökkentheted a mélységélességet. Ezáltal a háttér kellőképp elmosottá válik.

Szemből fotózz
Izgalmas képek születnek, ha oldalról, különböző szögekből fotózod a pókhálót – a pókháló teljes szépségét, nagyszerű szimmetriáját azonban csak szemből fotózva tudod megmutatni. Így a pókháló minden pontja pontosan ugyanolyan távolságra van az objektívedtől, azaz nem torzulnak az arányok. Természetesen semmi akadálya, hogy mással is próbálkozz – figyeld meg, milyen hatást érhetsz el a különböző szögek és a kis mélységélesség párosításával!

 


(Fotó: marika_te )

Kézi élességállítás
A legtöbb makrofotós kézi élességállítással dolgozik. Az ok egyszerű: az elkészült képnél a legkisebb változás is drámai különbségeket jelent. A pókháló apró és nagyon vékony - egy minimális eltérés is tönkreteheti a képet.

Állvány
Fontos, hogy a pókháló ne mozogjon míg fotózod – és fontos, hogy a fényképező is mozdulatlan legyen. A kontrasztos, sötét háttér miatt a gép legkisebb bemozdulása is látható lesz a képen – ezért állványra feltétlenül szükség van.

Vízcseppek
Klasszikus pókhálófotó: eső- vagy harmatcseppek ülnek a szálakon. A vízcseppek kicsit felnagyítják, vastagítják a hajszálvékony pókhálót, így könnyebben kitűnik a háttérből. Már említettem – legjobb időpont pókhálófotózásra a hajnal.

Töltsd ki a keretet
Használd ki zoomlencséd lehetőségeit: kerülj annyira közel a témához, amennyire csak lehet. Ha makrolencsét használsz, állítsd a gépet is makro módba, ezzel még közelebb juthatsz a pókhálóhoz. Ha csak egy kis részletre koncentrálsz, és azokat a mintázatokat örökíted meg, akkor részletgazdag, már-már absztrakt fotókat készíthetsz. (Fotó balra: Camilo Posada )

Menj a másik oldalra is
Előfordul, hogy ami egyik oldalról unalmas és egyszerű, az a másik oldalról izgalmas és szép. Járd körbe a pókhálót, fotózd le mindkét oldalról!

Vaku
Úgy gondolom, hogy természetes fényben születnek a legjobb képek, ugyanakkor ennél a témánál érdemes a vakuval is próbálkozni. Szépen megvilágítja a témát, és pompás fotókat eredményezhet. 

 


(Fotó: shesnuckinfuts )