A digitális fotózás borzasztó egyszerűnek tűnik, de van néhány terület, ahol a tökéletes eredmény komolyabb ismereteket kíván. Ilyen a nők fotózása is – igényes és szép képeket csak bizonyos szabályokat betartva lehet készíteni. A korábbi bejegyzésben már olvashattatok 8 ötletet a témáról, most íme újabb 10 tipp a tökéletes hölgyportréhoz!

1. Profizmus
Használd a profik trükkjeit! A klasszikus divatfotókon a modellek a súlyukat a hátrébb lévő lábukra helyezik, a közelebb lévő lábfej pedig a kamera felé néz. Az egyik térd dőljön a másik láb felé – ez az S-alak kiemeli a női test alakját.

2. Leplezd a lepleznivalót
Teljes alakos képnél leplezzük a combhajlatot – ezt úgy érhetjük el, hogy a kamera felé eső lábat kissé megemeltetjük modellünkkel. Ülő helyzetben zárt lábakat kérjünk, létrán ülve az elöl lévő láb legyen magasabb fokon, mint a másik. Ne legyen a képen meztelen hónalj – viseljen modelled hosszú ujjú felsőt, vagy rendezd át karjait.

 

 

3. Karok
A karok sok fotón szerepelnek, érdemes hát külön figyelni rájuk. A kar legyen behajlítva, mindegy milyen szögben, csak ne derékszögben! Az túl statikusnak tűnhet – mintha csak egy mesterember portréját látnánk. A megfelelő szögben behajlított karok kiegészítik a test más pozícióit (előredőlés, fejbiccentés stb.) Teljes alakos kép esetében lábakra is hasonló szabályok érvényesek.

  4. Ne amputálj
Képszerkesztésnél sose vágd le könyöknél vagy térdnél a végtagokat! Igyekezz az izületek között vágni, másképp úgy tűnhet modelled végtaghiányban szenved. 

Mint említettem a kezek különösen fontosak – a  továbbiakban főképp a helyes kéztartásról lesz szó. 

5. Válaszd szét a kezet
Az összekulcsolt kezek merevvé teszik a fotót, és nem erősítik képedet. Válaszd szét őket!

6. Kézfej
Ha a fényképezőhöz közelebbi kéz ujjai az objektív felé mutatnak, akkor nagyobbnak látszanak – ez kerülendő. Legyen a kéz mindig éles! Általános szabály, hogy a csipő felett lévő kézfej ujjai felfelé nézzenek, míg az alatta lévő lefelé. Szebb, ha a fényképező felé a kisujj van, mint ha a hüvelykujj. (Kép balra: artist007/stock.xchng)

7. Kézhát
A fotókon a kézhát csak egy nagy darab bőrfelület – figyelj rá, hogy a kezeket mindig oldalról fotózd. 

8. Teleobjektív
Ha hagyományos lencsével magasabb, erősebb nőket fotózol, akkor az a képen kihangsúlyozza, sőt tovább növeli  méretüket. Teleobjektívvel ellenkező hatást érhetsz el. A képen így összenyomod a távolságokat, méreteket - ettől ugyan nem lesznek vékonyabbak, de nem is lesz méretük hansúlyos.

9. Ne fotózz lentről
Alsó nézőpontról fotózva minden nagyobbnak látszik – ezért ezt a szöget soha ne alkalmazd, ha erősebb testalkatú hölgyek kerülnek az objektíved elé. A magasról fotózás jó ötlet, de azért próbálj meg ennél kreatívabb lenni, és próbálj többféle nézőpontot és szöget.

 


(Fotó: evemex/stock.xchgn)

 

10. Légy pszichológus
Teltkarcsú hölgyek is szépnek és nőiesnek akarnak látszani. Erősebb testalkatú modellek fényképezésekor is készíts teljes alakos képeket (hacsak nem kértek az ellenkezőjére). A te feladatod, hogy jó képeket készíts – figyelj a beállításokra és a kompozícióra!