Milyen is egy jó portré? 

A jó portrén a modell (különösen a szemei) élesek, a háttér pedig elmosott. Az éles arc és a homályos háttér kontrasztja a képet néző figyelmét a lényegre, az arcra irányítja. 
Az élességtartomány helye és nagysága más néven a mélységélesség. A profi fotós fényképezőjén pontosan be tudja állítani a mélységélesség mértékét – ettől lesz a fénykép tökéletes. (Fotó balra: Lysander Jugo


Az igényes portré elkészítésének egyik legfőbb kulcsa a mélységélesség tökéletes beállítása. Mondhatjuk azt is: a portréfotózás leglényegesebb technikája éppen ez.

 


A felszerelés
Először is szükség van egy megfelelő fényképezőre, praktikusan egy tükörreflexes digitális gépre (kis kompaktokon is van lehetőség a mélységélesség beállítására, de korántsem olyan eredménnyel.)
Kell továbbá jó minőségű portréobjektív is. Nem lehet bármilyen objektívvel portréfotót készíteni, de ha ismerjük a háttér elmosásának módját, akkor a legtöbb alkalmas lesz rá. 
Egy 50-85 mm átfogású teleobjektív tökéletes a portréfotózáshoz. A zoomobjektívek kiválóak, habár sok portréfotós jobban szereti a fix gyújtótávolságú lencséket. A másik követelmény a nagy rekeszérték: f/2.8 vagy annál nagyobb a legjobb, hosszabb gyújtótávolságnál akár f/4.0-ig is elmehetünk.

A módszer
Adott egy tükörreflexes gép és egy jó porté-objektív. Minél hosszabb a gyújtótávolság, annál jobban csökkenthető a mélységélesség (természetesen megfelelő rekeszbeállításokkal). Sok fotós 70-200 mm zoomlencsére esküszik, mások fix 85 mm-t használnak. Egy biztos: nagylátószögű objektívvel nem lehet jó portréfotót készíteni.

 

Állítsd a fényképezőn a rekeszt minél nagyobbra– vigyázat: minél a kisebb a szám, annál nagyobb a rekesz, és minél nagyobb a rekesz, annál kisebb a mélységélesség. Példa: f/1.4-es rekeszértékkel kisebb mélységélességű képeket készíthetsz, mint f/4.0-ás rekesszel. 

 

 

(fotó: Tungler Andrea)
 

 


(Fotó: Courtney )

 

Állj a modelltől megfelelő távolságra – ez természetesen függ a választott fókusztávolságtól is, de legyél elég közel ahhoz, hogy a téma kitöltse a képet. Minél közelebb vagy a modelledhez, annál kisebb lesz a mélységélesség! Magyarul: ha a fotós és a modell között csak három méter a távolság, akkor kisebb lesz a mélységélesség, mintha 6 méterre állnál tőle. 

Gyakorlat teszi a mestert! Minél többet próbálkozol, gyakorolsz, annál jobban fogod érteni és érezni a fenti beállítások hatását a mélységélességre.

Hogyan készülnek a legjobb portréfotók? Jó felszereléssel és a fenti módszerrel. Talán meglepő, de a jó objektív ebben az esetben többet számít, mint maga a fényképezőgép.