Az alábbiakban a leglényegesebb 10 feltételt emeljük ki, amelyek ahhoz szükségesek, hogy mindig készen legyél annak a bizonyos pillanatnak a fotózására.


1. Mindig legyen kéznél a digitális kamerád! Amikor ott a lehetőség, döntő szerepet játszhat az, hogy a kameratáskádból milyen gyorsan és könnyen tudod előkapni a gépedet!

2. Mielőtt elindulsz egy hosszabb lélegzetvételű fotózásra, győződj meg róla (ha kell többször is), hogy egynél több teljesen feltöltött akkumulátor nálad! Ne felejtsd, hogy az akkumulátor töltöttségét jelentősen befolyásolhatja a külső hőmérséklet is, így nem árt, ha előzetesen tájékozódsz, milyen időjárási körülmények között fogsz hosszabb időt eltöltve fotózni. Ha a hőmérséklet mínusz 10 fok alatt van, biztosan legyen nálad megfelelő mennyiségű tartalék erőforrás!

3. Mindenképpen tisztítsd meg a lencsét mielőtt elindulsz, hogy ne legyenek nem kívánatos foltok az elkészült képeken. Ennek rutinszerűen kell mennie. Mindig legyen nálad megfelelő eszköz a lencse szakszerű tisztítására, elvégre terepen bármikor, bármi történhet, ami jó, ha nem ér felkészületlenül.

4. Mindig legyen elegendő szabad hely a fotók tárolására a memória kártyán! Követendő gyakorlat lehet kitölteni egy laptopra az összeset, és minden sorozat után kimenteni a további képeket.

5. Állítsd be előre a fényképezőgépedet, szem előtt tartva azokat a paramétereket, amiket a fotótéma megkövetel! Ez a feladat némi tapasztalatot igényel abban a tekintetben, hogy az optimális beállításokkal vágj neki az adott forgatókönyv megvalósításának.

6. Ha a fényképezőgéped fel van szerelve olyan funkciókkal, mint képstabilizálás vagy rezgéscsökkentés, használd rendeltetésszerűen! Ha egy fotó elkészítéséhez kézben akarod tartani a gépedet, előzetesen győződj meg róla, hogy ezek a funkciók be vannak kapcsolva! Viszont ha állványról fotózol, kapcsold ki, hogy élesebb képet kapj!

7. Helyezd fel a szűrőt a gépre, mielőtt nekikezdenél a fotózásnak! Ez azt is jelenti, hogy pontosan ismerned kell azt, amit fotózni fogsz, de mivel sokkal egyszerűbb eltávolítani a szűrőt, mint felhelyezni két fotókészítés között, inkább mindig legyen felszerelve a kamerára!

8. Talán ez hangzik a legamatőrebbnek mind közül, de valószínűleg sokakkal előfordult már, hogy elszalasztottak egy remek fotólehetőséget, mert nem vették le a lencsevédőt. Tehát mindig győződj meg róla, hogy nincs a gépeden!

9. Ellenőrizd, hogy a fényképezőgéped készen áll-e arra, hogy fotózz vele, akkor is, ha épp nem használod! Ha védelemre van szüksége, tartsd a táskádban, de akkor is legyen bekapcsolva! 

10. Ne nézegesd az elkészült fotókat az LCD kijelzőn és ne kezdj el örömködni azok kiválóságán! Egy gyors ellenőrzés, hogy az összes beállítás rendben van-e, és lépj tovább. A kellő tapasztalat elengedhetetlen a fotózás tekintetében, e nélkül leragadhatsz annál a kényszernél, hogy mindenáron professzionális fényképeket akarsz készíteni. Az állandó barangolások és felfedezőtúrák abba az irányba, hogy elkapd a tökéletes pillanatot, megajándékoznak azzal a képességgel és gyakorlattal, amire aztán később napi szinten támaszkodhatsz.