A fotósok szívesen használnak szakzsargont, különösen amikor stílusuk meghatározásáról van szó. Vannak hagyományos stílusú fényképeszek, riportfotósok, modern stílust kedvelők, dokumentarista jellegűek, újságíró-fotósok, stb. Nézzük mit is jelentenek ezek egy esküvői fotós esetében!

Hagyományos stílusú esküvői fotós
Ezt a stílust mindenki ismeri. Gondosan beállított csoportképek – az egyiken az egész násznép, a másikon csak a menyasszony és a vőlegény. Klasszikus kompozíciók, ne számíts semmi meglepőre, modernre, vagy szokatlanra – itt a képen szereplőknek nem kell ugrálni és futni! A digitális technika általánossá válása előtt ez volt a kizárólagos fényképezési módszer, ugyanakkor napjainkban már kevéssé kedvelt. Minden általánosítási szándék nélkül elmondható, hogy ez a stílus inkább az idősebbek körében kedvelt, a fiatalok jobb szeretnek ennél modernebb megoldásokat választani.


(Fotó: Gary Walters )

Dokumentarista, újságírói vagy riport jellegű esküvői fotós
A stílus maga nem új, de esküvői fotózáson eddig kevésbe használt megoldás. Kötetlenebb, mint a hagyományos stílus, hiszen nincs közvetlen kapcsolat a fotós és az ifjú pár, valamint a násznép között, hanem a nap eseményeinek dokumentálása a fő szempont. Nincsenek beállított, megrendezett képek - ez arról szól, hogy az eseményeket úgy örökítsük meg, ahogy azok történtek. A fotós igyekszik a háttérben, szinte láthatlanul dolgozni, és ez azt jelenti, hogy valószínűleg vakut sem fog használni. Az eredmény? Ha a fotós érti a dolgát, akkor érzelmekkel telített, természetes, magával ragadó képek és letehetetlen fotóalbum.

(Fotó:Tatiana Garanina )

Modern esküvői fotózás
Ez a stílus valahol a fenti kettő között helyezkedik el, talán a kettő keverékének is nevezhetjük. Magát modern stílusúnak valló esküvői fotós készít csoportképeket, de igyekszik valami szokatlant, viccest is belevinni a képbe, eredetibb kompozíciót létrehozni. Izgalmas helyszínek, formabontó hátterek jellemzik az ilyen képeket, és a fotós nagyban számít az ifjú pár fantáziájára is. Hogy a képek minden tekintetben újszerűek legyenek, a fotós szokatlan szögből fog fényképezni.

(Fotó: Elena Zotova )

Gyakori, hogy a modern stílusú képek mellé riport jellegű képsorozat is készül, a végleges albumban ez a két stílus keveredik majd. Így lesz teljes egész a nagy nap története. A profi esküvői fotós nem csak elkattintja a képeket, hanem hosszú időt tölt majd utómunkával, képszerkesztéssel, retusálással is – a tökéletes eredmény mindenek előtt.